Chef Knife and Rickard

  • 92.93 EUR

Chef knife, this is a uniquely designed and handmade down to the smallest detail, highest quality

In stock
Article Number: Rk7

Handgjord kockkniv i Damascusstål, designad i Sverige

Det kanske lite udda utseendet kommer från hur man egentligen ofta håller i kniven i köket.
Till samtliga våra knivar ingår det fin slida/ sölja i skinn med låsning och ögla till bältet.

Teknisk specifikation:

-Vi härdar alla blad till runt 58 HRC.
-2 mm rygg (tjocklek på bladet)
-Eggens längd, 235 mm
-Knivens totallängd 250mm

Beskrivning:

Kniven utformning kommer ifrån min egen erfarenhet som kock och av att studera hur kockar verkligen håller i sina kockknivar. De håller ju aldrig handen "bara runt själva skaftet". De har mer eller mindre alltid minst ett finger på ryggen på kniven. Håller man kniven så, så saknar man ju en egg, just där handen har som mest kontroll över kniven, så föddes iden till mina egna kockknivar.
Du kan både använda kniven som en "örtvagga" och rulla kniven igen det du vill skära upp, självklart kan du även hacka lök mm genom att lyfta hela kniven och låta eggen följa knogarna för att få rätt tjocklek. Själv har jag putsat 100-tals kg med ryggbiff, kalvytterfilé och skurit upp fläskkotletter med en och samma kniv.

Dess utformning gör den även extremt säker och håller du den rätt riskerar du aldrig skära dig!
Handtaget i ek är lite kortare än vad du är van vid, men det är helt  korrekt, du behöver endast lite stöd av handtaget emot bakersta delen av  handen. Halva handen är på ryggen av kniven och det andra/ bakre handen  vilar emot den liten plattare överdelen av handtaget.
Obs att dessa knivar alla är tillverkade för hand och ingen är den  andra exakt lik, speciellt mönstret kan skilja sig åt på bladet.

Viktig info om högkvalitativt kolstål, det är INTE rostfritt.
 Eggen är rakbladsvass och är förhållandevis enkel att vässa upp/ resa  eggen på igen när den blivit slö, den blir slöare snabbare än rostfritt,  men är i gengäld enkel att vässa upp igen.
När du får hem din kniv  är den insmord med olja för att skydda den, detta måste du noga tvätta  bort, gör det gärna flera gånger. Efter handdisk är det en bra idé att  olja in den med matolja etc för att hålla borta ytrosten som kan komma.
Detta är helt normalt och en självklarhet. INGEN maskindisk!
Dessa knivar är limiterade konstverk, ingen massproduktion!

Vårt Damaskus-stål) är gjort av en blandning av 1084HC och 15N20 nickel karbon stål.
Dessa stål fogas samman till en lång tacka som sedan hettas och viks omlott, detta sker tills lagren är 396 st!
  Sedan doppas kniven i syra som får fram mönstret som skapats av  vällningen av stålet. Man kan putsa bort syran om man vill ha ett  diskretare utseende, men även själv doppa kniven i syra för att få fram  mönstret när det falnat efter rengöring.


För att verkligen hedra jakten i våra hjärtan är handtaget tillverkat i svart valnöt!

På en del av bilderna ser ni även mina skissar jag jobbat med. :-)